sobota, 14 października 2023

Biszkopt do tortu.

 


Biszkopt o smaku waniliowym na tort. Do wykonania biszkoptu użyto tylko trzech składników, bez proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Składniki (na tortownicę kwadratową 25x25 cm):

jajka kurze 10 szt.

cukier 20 dag

mąka tortowa 30 dag

Wykonanie biszkoptu: 

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksujemy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz