piątek, 13 października 2023

Sernik kakaowy.

 


Sernik kakaowy, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej. Bardzo smaczny.

Składniki:

biały ser twaróg z wiaderka 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

cukier z wanilią 1łyżeczka

masło 20 dag

budyń czekoladowy 45 g

kakao 2 łyżki

Polewa czekoladowa:

masło - 50 g

czekolada gorzka 100 g

kolorowa posypka i sezam

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ekstrakt wanilii, kakao i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową, posypujemy posypką lub sezamem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

Polewa czekoladowa:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz