Polecam ptysie z kremem tiramisu, bardzo smaczne. Można zamiast kremu tiramisu zrobić krem z bitej śmietany z cukrem pudrem.
Składniki na krem:
masło 10 dag.
mleko 300 ml
krem tiramisu
Robimy krem według instrukcji jaka jest na opakowaniu.
Składniki na ciasto:
woda 250 ml (1 szklanka)
margaryna 125 gram
jaja kurze 5 szt.
mąka pszenna 150 gram (1 szklanka)
proszek do pieczenia pół łyżeczki
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę. Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 6 minut, do zarumienienia ptysiów, następnie kolejne 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pierwsze 15-20 minuty nie otwierać drzwi piekarnika!. Po skończeniu pieczenia wyjmujemy ptysie z piekarnika, studzimy, kroimy, wzdłuż na pół, napełniamy kremem i składamy. Tak zrobione ptysie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz