wtorek, 31 października 2023

Smażone indycze wątróbki, ziemniaki i surówka.

 


Smakowite wątróbki indycze smażone z cebulką doprawione pieprzem i solą, podane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki:

wątróbki z indyka 70 dag

ziemniaki 8 szt.

kapusta pekińska 1 szt. mała

marchew 2 szt.

cebula 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

mąka pszenna do panierowania

majonez 4 łyżki

tłuszcz do smażenia

Wykonanie surówki:

Kroimy kapustę w paski, obraną marchew trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. 


Wykonanie dania:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę doprawioną do smaku solą i ziołowym pieprzem. Smażymy do lekko słomkowego koloru. Na drugiej patelni smażymy oczyszczone z błon, panierowane w mące wątróbki kilka razy przewracając je na patelni. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gdy wątróbki będą usmażone dodajemy do nich usmażoną cebulę, całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz