poniedziałek, 30 października 2023

Gulasz wieprzowy z warzywami i kluskami Spatzle.

 


Ugotowany gulasz z wieprzowej łopatki i warzyw podany z kluskami Spatzle.

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej

papryka czerwona

włoszczyzna suszona

1 cebula

lubczyk

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

czosnek mielony 1 łyżeczka

sól, pieprz ziołowy, majeranek, mielone ziele angielskie, liść laurowy

3,5 szklanki wody

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pomidory krojone 1 puszka

ciemny sos sojowy

ziemniaki 4 szt.

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i papryki oraz drobno pokrojony lubczyk, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy kluski spatzle według instrukcji jaka jest na opakowaniu. Ugotowane kluski nakładamy na talerz i polewamy ugotowanym gulaszem.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz