Ugotowany gulasz z wieprzowej łopatki i warzyw podany z kluskami Spatzle.
Składniki:
70 dag łopatki wieprzowej
papryka czerwona
włoszczyzna suszona
1 cebula
lubczyk
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
czosnek mielony 1 łyżeczka
sól, pieprz ziołowy, majeranek, mielone ziele angielskie, liść laurowy
3,5 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pomidory krojone 1 puszka
ciemny sos sojowy
ziemniaki 4 szt.
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i papryki oraz drobno pokrojony lubczyk, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy kluski spatzle według instrukcji jaka jest na opakowaniu. Ugotowane kluski nakładamy na talerz i polewamy ugotowanym gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz