środa, 11 października 2023

Szynka wieprzowa, wędzona.

 


Szynka wieprzowa wędzona metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1,2 kg

Solanka:

peklosól 80 g/ litr wody

cukier 1 łyżeczka

Dodatkowo:

przędza wędliniarska do osznurowania mięsa

Wykonanie:

Peklowanie:

Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynka musi być całkowicie przykryta solanką.

Osuszanie:

Po okresie peklowania szynkę opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowaną szynkę wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 60 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.

Wędzenie:

Osuszoną szynkę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.

Parzenie:

Uwędzoną szynkę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.

Studzenie:

Sparzoną szynkę wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzoną przechowujemy w lodówce.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz