Szynka wieprzowa wędzona metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1,2 kg
Solanka:
peklosól 80 g/ litr wody
cukier 1 łyżeczka
Dodatkowo:
przędza wędliniarska do osznurowania mięsa
Wykonanie:
Peklowanie:
Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynka musi być całkowicie przykryta solanką.
Osuszanie:
Po okresie peklowania szynkę opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowaną szynkę wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 60 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie:
Osuszoną szynkę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie:
Uwędzoną szynkę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie:
Sparzoną szynkę wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzoną przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz