sobota, 4 listopada 2023

Szarlotka.


Sezon jabłek trwa więc trzeba piec pyszną szarlotkę, upieczona na kruchym cieście z jabłkami polskimi i cynamonem. 

Składniki:

jabłka polskie 3 szt.

cynamon 12 g

kisiel jabłkowy 2 opakowania

kasza manna 2 łyżki

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka

mąka pszenna Typ 450 2 szklanki

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 8 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 16 g 

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, trzemy na wiórki, dodajemy cynamon, kisiele, kaszę manną i mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ciasto nakłuwamy widelcem lub wałkiem do nakłuć. Na wyłożone dno formy ciastem układamy obtaczane w cynamonie, kaszy manny i kisielu jabłka, równomiernie je rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz