sobota, 9 grudnia 2023

Filet kurczaka parzony wędzony.

 

Bardzo smaczny parzony, wędzony filet z kurczaka. Wędzony metodą w garnku.

Składniki:

2 kompletne filety kurczaka ze skórą

Przyprawy:

sól 1 łyżka

garść majeranku

1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)

1 łyżeczka czosnku granulowanego

Wykonanie:

01 -Wymyte, osuszone kompletne filety nacieramy dobrze solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem wkładamy do pojemnika i umieszczamy pojemnik w lodówce na 24 godziny.

02 - Po 24 godzinach moczymy w letniej osolonej wodzie dwie 30-35 cm. osłonki białkowe o średnicy 120 mm.

03 - Zwijamy kolejno każdą natartą pierś i wciskamy zwiniętą do osłonki.

04 -  Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.

05 - Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 80 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Łączny czas parzenia powinien wynosić 30 minut. 

06 - Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.

07 - Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

08 - Studzimy i do lodówki.

UWAGA !!!

Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika :)














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz