Bardzo smaczny parzony, wędzony filet z kurczaka. Wędzony metodą w garnku.
Składniki:
2 kompletne filety kurczaka ze skórą
Przyprawy:
sól 1 łyżka
garść majeranku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
01 -Wymyte, osuszone kompletne filety nacieramy dobrze solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem wkładamy do pojemnika i umieszczamy pojemnik w lodówce na 24 godziny.
02 - Po 24 godzinach moczymy w letniej osolonej wodzie dwie 30-35 cm. osłonki białkowe o średnicy 120 mm.
03 - Zwijamy kolejno każdą natartą pierś i wciskamy zwiniętą do osłonki.
04 - Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.
05 - Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 80 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Łączny czas parzenia powinien wynosić 30 minut.
06 - Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
07 - Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
08 - Studzimy i do lodówki.
UWAGA !!!
Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz