Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami. Ciasteczka zrobione są przez naszą 6 letnią wnuczkę Julię.
Składniki:
mąka pszenna Typ 450 30 dag
masło 20 dag
cukier puder 10 dag
2 żółtka kurze
przyprawa do ciasteczek korzennych 20 g
kakao 2 łyżki
posypka kolorowa do dekoracji
lukrowe, kolorowe pisaki do dekoracji
Wykonanie:
Masło musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzone masło. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki dekorujemy lukrem i posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz