Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm :)
Składniki:
ciasto na pizze
pesto bazylia z czosnkiem
grzyby z zalewy
boczek wędzony
kapusta kiszona 30 dag
ser mozzarella 6 małych kulek
sól
pieprz
papryka czerwona słodka suszona
Wykonanie farszu:
Pokrojone drobno grzyby, boczek, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości, dodajemy uduszone składniki z patelni, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Pesto bazyliowe:
Składniki:
pęczek bazylii
pestki dyni 1 łyżka
świeży koper
natka pietruszki
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
olej rydzowy
ser żółty parmezan
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze, przyprawiamy do smaku. Pod koniec rozdrabniania dodajemy starty ser parmezan.
Ciasto na pizze:
Składniki:
40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy farsz. Na farsz układamy plasterki sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz