sobota, 16 grudnia 2023

Calzone z serem, kapustą, boczkiem i grzybami.

Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm :)

Składniki:

ciasto na pizze

pesto bazylia z czosnkiem

grzyby z zalewy

boczek wędzony

kapusta kiszona 30 dag

ser mozzarella 6 małych kulek

sól

pieprz

papryka czerwona słodka suszona

Wykonanie farszu:

Pokrojone drobno grzyby, boczek, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości, dodajemy uduszone składniki z patelni, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Pesto bazyliowe:

Składniki:

pęczek bazylii

pestki dyni 1 łyżka

świeży koper

natka pietruszki

czosnek 1 ząbek

sól

pieprz

olej rydzowy

ser żółty parmezan

Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze, przyprawiamy do smaku. Pod koniec rozdrabniania dodajemy starty ser parmezan.

Ciasto na pizze:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych

4 szklanki mąki

6 łyżeczek cukru

płaska łyżeczka soli

8 łyżek oleju

1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy farsz. Na farsz układamy plasterki sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz