Ekspresowy, smaczny sos ugotowany z wieprzowej konserwy słoikowej, podany z tłuczonymi ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.
Składniki:
konserwa słoikowa (wieprzowa) 35 dag
suszone warzywa 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 3 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
sól do smaku
ziołowy pieprz do smaku
czerwona papryka słodka mielona 1 łyżka
zielenina (lubczyk, natka pietruszki i koper) tyle ile kto lubi
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki plus 200 ml wody
ziemniaki 6 szt.
marynowane ogórki
Wykonanie:
W 1500 ml wody gotujemy bulion z suszonych warzyw, pasty rosołowej, liści laurowych, ziela angielskiego oraz z pozostałych przypraw. Konserwę wyjmujemy ze słoika i kroimy ją w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną konserwę, sos sojowy i chwilę gotujemy. Na koniec zagęszczamy sos mąką roztrzepaną w 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogóreczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz