poniedziałek, 22 stycznia 2024

Sos z wieprzowiny, ziemniaki i marynowany ogórek.

 

Ekspresowy, smaczny sos ugotowany z wieprzowej konserwy słoikowej, podany z tłuczonymi ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.

Składniki:

konserwa słoikowa (wieprzowa) 35 dag

suszone warzywa 3 łyżki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

sos sojowy ciemny 3 łyżki

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 5 szt.

sól do smaku

ziołowy pieprz do smaku

czerwona papryka słodka mielona 1 łyżka

zielenina (lubczyk, natka pietruszki i koper) tyle ile kto lubi

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki plus 200 ml wody

ziemniaki 6 szt.

marynowane ogórki

Wykonanie:

W 1500 ml wody gotujemy bulion z suszonych warzyw, pasty rosołowej, liści laurowych, ziela angielskiego oraz z pozostałych przypraw. Konserwę wyjmujemy ze słoika i kroimy ją w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną konserwę, sos sojowy i chwilę gotujemy. Na koniec zagęszczamy sos mąką roztrzepaną w 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogóreczkami.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz