Składniki:
1 kg żołądków drobiowych (ja użyłem żołądków z indyka)
2 ćwiartki z kurczaka
mięso mielone 500 g
2 litry wody
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
kawałek 10 cm pora
Przyprawy:
1 gałka muszkatołowa
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu
sól do smaku (2 łyżki stołowe)
1 łyżka przecieru pomidorowego
kilka listków laurowych
20 ziarenek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
świeży lubczyk
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone żołądki indycze wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie w 2 litrach wody z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. W między czasie myjemy, czyścimy ćwiartki z kurczaka oraz robimy klopsiki z mięsa. Oddzielamy mięso od kości. Kości z ćwiartek kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującymi się żołądkami. Mięso oddzielone z ćwiartek kurczaka kroimy w paski wielkości drobnych frytek. Gdy gotujące się kości z ćwiartek są takie że odchodzi z nich mięso, wyjmujemy je i studzimy. Ostudzone obieramy z mięsa. Marchew, seler, korzeń pietruszki trzemy na wiórki, gałkę trzemy na tarce a por kroimy w talarki. Ugotowane żołądki wyjmujemy i studzimy. Do garnka wrzucamy warzywa, klopsiki i pokrojone mięso z ćwiartek kurczaka i gotujemy. W między czasie kroimy żołądki w paski wielkości frytek i pokrojone wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami i mięsem z kurczaka. Dodajemy pokrojone drobno ząbki czosnku i wszystkie przyprawy, łyżkę domowej kostki rosołowej i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko jeszcze z 10-15 minut i wyłączamy gaz. Flaczki już są gotowe. Nie gotujemy flaczków w garnku na ostro, raczej niech każdy ostrość sobie sam dopasuje do swojego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz