Sernik jest o smaku cytrynowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie z białej czekolady, posypany orzechami włoskimi i kolorową posypką.
Składniki:
twaróg z wiaderka 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
cukier ze skórką cytrynową 15 g
masło 20 dag
budyń śmietankowy 80 g
orzechy włoskie i kolorowa posypka do posypania sernika
gotowa polewa z białej czekolady 100 g
Wykonanie polewy:
Polewę robimy według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, cukier ze skórką cytryny i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz