środa, 10 stycznia 2024

Rosół z kaczki z kluskami Szpecle.

 

Pyszny rozgrzewający rosół podany z kluskami Szpecle.

Składniki:

korpus z kaczki

szyja z kaczki

skrzydełka z kaczki

marchewka

korzeń pietruszki

sól pieprz do smaku

mrożony lubczyk

por

seler naciowy

2 ząbki czosnku

kluski Szpecle

Wykonanie:

Korpus szyję i skrzydełka z kaczki czyścimy i myjemy. Do gotującej się wody (1,5 litra) wkładamy korpus, szyjkę i skrzydełka. Podczas gotowania pozbywamy się szumowiny, dodajemy 3-4 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pokrojony drobno lubczyk, por, korzeń pietruszki, pokrojony drobno czosnek, marchew, por i seler. Gdy mięso odchodzi od kości, wyjmujemy je i obieramy od kości. W między czasie gotujemy kluski według przepisu podanego na opakowaniu. Rosół doprawiamy do smaku, gdy marchewka i pietruszka są miękkie, kończymy gotowanie rosołu. Ugotowane kluski odcedzamy z wody i nakładamy do miseczki, posypujemy drobnym mięsem z kaczki i wlewamy rosół z kawałkiem marchewki i pietruszki. 







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz