Pyszny rozgrzewający rosół podany z kluskami Szpecle.
Składniki:
korpus z kaczki
szyja z kaczki
skrzydełka z kaczki
marchewka
korzeń pietruszki
sól pieprz do smaku
mrożony lubczyk
por
seler naciowy
2 ząbki czosnku
kluski Szpecle
Wykonanie:
Korpus szyję i skrzydełka z kaczki czyścimy i myjemy. Do gotującej się wody (1,5 litra) wkładamy korpus, szyjkę i skrzydełka. Podczas gotowania pozbywamy się szumowiny, dodajemy 3-4 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pokrojony drobno lubczyk, por, korzeń pietruszki, pokrojony drobno czosnek, marchew, por i seler. Gdy mięso odchodzi od kości, wyjmujemy je i obieramy od kości. W między czasie gotujemy kluski według przepisu podanego na opakowaniu. Rosół doprawiamy do smaku, gdy marchewka i pietruszka są miękkie, kończymy gotowanie rosołu. Ugotowane kluski odcedzamy z wody i nakładamy do miseczki, posypujemy drobnym mięsem z kaczki i wlewamy rosół z kawałkiem marchewki i pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz