czwartek, 11 stycznia 2024

Boczek wędzony.

 

Boczek parzony wędzony (efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk)

Składniki:

 - 4 kawałki surowego boczku ze skórą bez kości 1.5 kg. (paski o szerokości 10 cm. długość)

 - peklosól w ilości zgodnej wg tabeli dziadka?

 - do zalewy pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy

 - przędza wędliniarska lub siatki

Wykonanie:

Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut)

Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Co dziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy nasz boczek. Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza. max. około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin. Po tym czasie osuszania wędzimy w kociołku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. przez 1,5 godziny i 30 minut dopiekamy w temp. 80 stopni Celsjusza. studzimy do 55-60 stopni Celsjusza. i znowu do 80 stopni Celsjusza i koniec, czekamy na całkowite wystudzenie 2-3 godziny. Całkowity czas wędzenia łącznie z dopiekaniem wynosi 2 godziny. 








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz