Boczek parzony wędzony (efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk)
Składniki:
- 4 kawałki surowego boczku ze skórą bez kości 1.5 kg. (paski o szerokości 10 cm. długość)
- peklosól w ilości zgodnej wg tabeli dziadka?
- do zalewy pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy
- przędza wędliniarska lub siatki
Wykonanie:
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut)
Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Co dziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy nasz boczek. Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza. max. około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin. Po tym czasie osuszania wędzimy w kociołku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. przez 1,5 godziny i 30 minut dopiekamy w temp. 80 stopni Celsjusza. studzimy do 55-60 stopni Celsjusza. i znowu do 80 stopni Celsjusza i koniec, czekamy na całkowite wystudzenie 2-3 godziny. Całkowity czas wędzenia łącznie z dopiekaniem wynosi 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz