niedziela, 21 stycznia 2024

Wieprzowina ze słoja do chleba.

Smakowita konserwa zrobiona z wieprzowej łopatki dobrze doprawionej do smaku i za pasteryzowanej w słoikach. Konserwa jest idealna do pieczywa, ale można również przygotować z niej pyszny sos.

Składniki na 5 słoiczków 350 ml:

łopatka wieprzowa 1,5 kg

czosnek suszony 3 g/kg

pieprz czarny 5 g/kg

pieprz ziołowy 5 g/kg

majeranek 2 łyżki

sól peklowa 18 g/kg

woda 125 ml (połowa szklanki 250 ml)

żelatyna 1 mała łyżeczka

Wykonanie:

Wymyte, osuszone mięso z łopatki kroimy w kostkę 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól peklową, dobrze mieszamy żeby sól wchłonęła się w mięso i peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po procesie peklowania dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wodą i dokładnie wyrabiamy do momentu wchłonięcia przypraw z wodą przez mięso. W miseczce rozpuszczamy w 125 ml (pół szklanki) wrzącej wodzie żelatynę, studzimy. Gotowym mięsem napełniamy słoiczki i wlewamy na wierzch rozpuszczoną żelatynę. Słoiczki zamykamy dekielkami i pasteryzujemy. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

Pasteryzacja:

Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml   60 minut. 

Po 24 godzinach  25 minut. 

Studzimy i przechowujemy w lodówce.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz