piątek, 23 lutego 2024

Beziki.

 

Pyszne, rozpływające się w ustach beziki. Idealne do porannej lub popołudniowej kawy.

Składniki:

białko 220 g (z 4 jajek)

drobny cukier do wypieków 200 g 

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany. Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę. Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny. Gotowe, ostudzone beziki możemy zajadać.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz