Pyszne, rozpływające się w ustach beziki. Idealne do porannej lub popołudniowej kawy.
Składniki:
białko 220 g (z 4 jajek)
drobny cukier do wypieków 200 g
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany. Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę. Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny. Gotowe, ostudzone beziki możemy zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz