sobota, 24 lutego 2024

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki.

Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.

Składniki:

ziemniaki 8 szt.

Składniki na kotlety mielone:

mięso mielone z łopatki wieprzowej 90 dag

bułka tarta pół szklanki

cebula połowa

czosnek 2 ząbki

jajka 2 szt.

pieprz - do smaku

sól - do smaku

Składniki na buraczki:

burak ćwikłowy 3 szt.

cebula połowa

sól

pieprz

Opcjonalnie:

sok z cytryny

Wykonanie buraczków:

Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez małe oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

Wykonanie:

Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz