piątek, 9 lutego 2024

Faworki.

 

Smaczne, chrupiące faworki w różnych kształtach smakują przez cały rok.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki

jajka kurze 6 żółtek

śmietana 12-18% pół szklanki

cukier 1 łyżka

sól szczypta

spirytus 2 łyżki

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus, zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy cienki placek. Z placka wycinamy paski o szerokości 15 cm, z tych pasków wycinamy paski ciasta o szerokości 2 cm, środki pasków nacinamy i przekładamy przez nacięcie pasek ciasta, lekko naciągamy i układamy na oprószonym mąką stole. Uformowane paski ciasta smażymy na rumiany kolor w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki osuszamy na papierowych ręczniczkach, układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz