wtorek, 27 lutego 2024

Kluski szpecle z sosem .

 

Ugotowane kluski szpecle podane z sosem.

Składniki:

kluski szpecle (lub inne polskie kluski)

60 dkg łopatki wieprzowej

marchewka

2 cebule

lubczyk

2 ząbki czosnku

wywar z gotowanych suszonych prawdziwków

2 łyżki mąki

suszona papryka słodka

majeranek

5 ziaren ziela angielskiego

3 listki laurowe

sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wypłukane mięso, pokrojone w dużą kostkę, posolone smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do momentu zeszklenia cebuli. W między czasie gotujemy 1 litr wody z pokrojoną marchewką, lubczykiem i czosnkiem w kostkę. Do wywaru dodajemy majeranek, sól pieprz i paprykę. Doprawiamy do smaku. Łyżką cedzakową zbieramy z patelni usmażone mięso z cebulą i dodajemy do gotującego się wywaru warzywnego. Mieszamy i gotujemy do momentu gdy twardość mięsa będzie nam odpowiadać. W szklance wywaru z prawdziwków z dodatkiem mąki zaklepujemy papkę. Mieszając sos zagęszczamy papką mączną i doprowadzamy do wrzenia, po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy chwilę na małym ogniu ciągle mieszając. W między czasie gotujemy kluski. Podajemy wcześniej ugotowane kluski polane sosem z dodatkiem kawałków mięsa i warzyw.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz