Ugotowane kluski szpecle podane z sosem.
Składniki:
kluski szpecle (lub inne polskie kluski)
60 dkg łopatki wieprzowej
marchewka
2 cebule
lubczyk
2 ząbki czosnku
wywar z gotowanych suszonych prawdziwków
2 łyżki mąki
suszona papryka słodka
majeranek
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wypłukane mięso, pokrojone w dużą kostkę, posolone smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do momentu zeszklenia cebuli. W między czasie gotujemy 1 litr wody z pokrojoną marchewką, lubczykiem i czosnkiem w kostkę. Do wywaru dodajemy majeranek, sól pieprz i paprykę. Doprawiamy do smaku. Łyżką cedzakową zbieramy z patelni usmażone mięso z cebulą i dodajemy do gotującego się wywaru warzywnego. Mieszamy i gotujemy do momentu gdy twardość mięsa będzie nam odpowiadać. W szklance wywaru z prawdziwków z dodatkiem mąki zaklepujemy papkę. Mieszając sos zagęszczamy papką mączną i doprowadzamy do wrzenia, po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy chwilę na małym ogniu ciągle mieszając. W między czasie gotujemy kluski. Podajemy wcześniej ugotowane kluski polane sosem z dodatkiem kawałków mięsa i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz