poniedziałek, 26 lutego 2024

Ćwiartki z kurczaka pieczone z ziemniakami w rękawie.

 

Pieczone ćwiartki z kurczaka razem z ziemniakami, doprawione przyprawami oraz dodanymi łodyżkami lubczyku.

Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka

5 ziemniaków

czosnek - 2 ząbki

połowa cebuli

10 gałązek lubczyku

sól

pieprz

majeranek

słodka mielona papryka

Surówka z kapusty pekińskiej:

kapusta pekińska połowa małej

marchew 1 szt.

cebula 1 szt. mała

majonez 1 łyżka

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Z podanych składników na surówkę robimy surówkę. Kroimy kapustę w cienkie paski, marchew trzemy na wiórki dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na okres pieczenia się kurczaka. Wymyte i wyczyszczone ćwiartki wkładamy do miseczki w której zamarynujemy nasze mięso. Cebulę obraną kroimy w pół plastry, czosnek pokrojony także w plasterki wkładamy do miski z mięsem. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem, mieszamy wszystko. Dobrze wtarte przyprawami mięso i pokrojone na ćwiartki ziemniaki wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy 10 gałązek lubczyku i zawiązujemy końce rękawa. Nakłuwamy kilka dziurek wykałaczką w worku. Wkładamy tak przygotowany worek z kurczakiem i ziemniakami do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C. 1 godzinę. Tak upieczonego kurczaka podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej i marchwi.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz