czwartek, 14 marca 2024

Kotlet mielony, ziemniaki i marynowane ogórki.

 

Kotlet mielony zrobiony z mielonej, wieprzowej łopatki, podany z ugotowanymi ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.

Składniki:

mięso mielone 80 dag

kurze jajka 2 szt.

sól do smaku

pieprz naturalny do smaku

pieprz ziołowy do smaku

czosnek 3 ząbki

cebula połowa

bułka tarta pół szklanki o poj. 250 ml

ziemniaki 10 szt.

tłuszcz do smażenia

marynowane ogórki 

Wykonanie:

Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę, sól i pieprze, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z farszu mięsnego formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do ich ładnego zarumienienia i miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz