piątek, 15 marca 2024

Duszone skwary z łopatki z cebulą.

 

Duszone skwary z łopatki z cebulą podane z kaszą gryczaną i marynowanymi ogórkami.

Składniki:

łopatka wieprzowa 60 dag

cebula 2 szt.

tłuszcz do smażenia

kasza gryczana 1 szklanka (250 ml)

rosół lub bulion 500 ml

marynowane ogórki

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Dzień przed przygotowaniem mięso z łopatki kroimy w większą kostkę, taką 4x4 cm. Pokrojoną w kawałki łopatkę nacieramy solą, ziołowym pieprzem i majerankiem, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień nagrzewamy patelnie z tłuszczem, nakładamy kawałki mięsa i smażymy na rumiany kolor z każdej strony. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy i pieprzymy. Mięso po kilkurazowym przewracaniu podlewamy lekko przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy cebulę i dalej dusimy całość pod przykryciem. W między czasie parzymy kaszę w dwóch szklankach rosołu lub bulionu. Gotowe duszone kawałki łopatki z cebulą podajemy ze sparzoną kaszą i marynowanymi ogórkami.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz