Duszone skwary z łopatki z cebulą podane z kaszą gryczaną i marynowanymi ogórkami.
Składniki:
łopatka wieprzowa 60 dag
cebula 2 szt.
tłuszcz do smażenia
kasza gryczana 1 szklanka (250 ml)
rosół lub bulion 500 ml
marynowane ogórki
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem mięso z łopatki kroimy w większą kostkę, taką 4x4 cm. Pokrojoną w kawałki łopatkę nacieramy solą, ziołowym pieprzem i majerankiem, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień nagrzewamy patelnie z tłuszczem, nakładamy kawałki mięsa i smażymy na rumiany kolor z każdej strony. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy i pieprzymy. Mięso po kilkurazowym przewracaniu podlewamy lekko przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy cebulę i dalej dusimy całość pod przykryciem. W między czasie parzymy kaszę w dwóch szklankach rosołu lub bulionu. Gotowe duszone kawałki łopatki z cebulą podajemy ze sparzoną kaszą i marynowanymi ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz