niedziela, 24 marca 2024

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku.

Biała kiełbasa zrobiona z wieprzowej szynki i boczku, pieczona w piekarniku.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1 kg

świeży boczek 50 dag

Przyprawy:

sól 18 g/kg

czosnek niedźwiedzi 20g/kg

Pieprz czarny młotkowany 3 g/kg

pieprz kolorowy 3 g/kg

pieprz ziołowy 3 g/kg

czosnek 4 ząbki

woda zimna według uznania (ja dałem 125 ml na 1,5 kg farszu)

jelita wieprzowe 2 m fi 28-30

Wykonanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę 1x1 cm, boczek mielimy przez sitko 8 mm. Mięsa umieszczamy w misce, wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody i ponownie wyrabiamy około 15-20 minut. Miskę z farszem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie nadziewamy w wcześniej wymoczone jelita. Kiełbasę odkręcamy w 12 cm kawałki, wieszamy na kiju do osadzenia na 2 godziny. Po dwóch godzinach wieszamy na kiju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 2 godziny w 80 stopniach Celsjusza i 30 minut w 100 stopniach Celsjusza. U mnie kiełbasa osiągnęła 75 stopni Celsjusza wewnątrz, troszkę za dużo, ale kiełbaska wyszła super.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz