Biała kiełbasa zrobiona z wieprzowej szynki i boczku, pieczona w piekarniku.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1 kg
świeży boczek 50 dag
Przyprawy:
sól 18 g/kg
czosnek niedźwiedzi 20g/kg
Pieprz czarny młotkowany 3 g/kg
pieprz kolorowy 3 g/kg
pieprz ziołowy 3 g/kg
czosnek 4 ząbki
woda zimna według uznania (ja dałem 125 ml na 1,5 kg farszu)
jelita wieprzowe 2 m fi 28-30
Wykonanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę 1x1 cm, boczek mielimy przez sitko 8 mm. Mięsa umieszczamy w misce, wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody i ponownie wyrabiamy około 15-20 minut. Miskę z farszem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie nadziewamy w wcześniej wymoczone jelita. Kiełbasę odkręcamy w 12 cm kawałki, wieszamy na kiju do osadzenia na 2 godziny. Po dwóch godzinach wieszamy na kiju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 2 godziny w 80 stopniach Celsjusza i 30 minut w 100 stopniach Celsjusza. U mnie kiełbasa osiągnęła 75 stopni Celsjusza wewnątrz, troszkę za dużo, ale kiełbaska wyszła super.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz