sobota, 30 marca 2024

Sernik kakaowy.

 

Sernik jest o smaku kakaowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch polany polewą czekoladową i posypany kolorową posypką.

Składniki:

biały ser twaróg z wiaderka 1 kg

jajka kurze 8 szt.

cukier drobny 4 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

masło 20 dag

budyń śmietankowy 80 g

kakao 1 łyżka

kolorowa posypka

Polewa czekoladowa:

masło 82 % - 50 g

czekolada gorzka 80 % 100 g

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, ekstrakt wanilii, budynie i kakao, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Po leżakowaniu sernika w lodówce kroimy go na porcje.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik. Na koniec posypujemy kolorową posypką.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz