Sernik jest o smaku kakaowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch polany polewą czekoladową i posypany kolorową posypką.
Składniki:
biały ser twaróg z wiaderka 1 kg
jajka kurze 8 szt.
cukier drobny 4 łyżek (pół szklanki 200 ml)
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło 20 dag
budyń śmietankowy 80 g
kakao 1 łyżka
kolorowa posypka
Polewa czekoladowa:
masło 82 % - 50 g
czekolada gorzka 80 % 100 g
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, ekstrakt wanilii, budynie i kakao, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Po leżakowaniu sernika w lodówce kroimy go na porcje.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik. Na koniec posypujemy kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz