piątek, 29 marca 2024

Miruna w sosie Bolońskim

 

Ryba Miruna zrobiona w sosie bolońskim.

Składniki:

7 kawałków ryby Miruny

1 słoiczek sosu Bolońskiego

sól,pieprz,2 listki laurowe,majeranek,4 ziela ang.

mąka do panierki i olej do smażenia

Wykonanie:

Rybę płuczemy, odciskamy delikatnie z wody i układamy na talerzu. Kawałki ryby solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzanej z olejem patelni układamy kawałki ryby obtaczanej w mące i smażymy na rumiany kolor. Kroimy cebulę w piórka, solimy, po usmażeniu ryby smażymy cebulę (obtaczaną w pozostałej mące) na tym samym oleju co pozostał na patelni po smażeniu ryb. Gdy cebula jest zeszklona dodajemy sos boloński, 2 listki laurowe i 4 zgniecione ziela angielskie, musimy ten sosik zagotować dolać troszkę przegotowanej wody (pół szklanki), i pogotować około 5 minut. Po ostygnięciu rybę układamy do  wcześniej przygotowanego pojemnika i układamy, warstwa sosu, warstwa ryby. Wkładamy przykryty pojemnik z rybą w sosie do lodówki na kilka godzin by ryba przeszła przyprawami i sosem.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz