Ryba Miruna zrobiona w sosie bolońskim.
Składniki:
7 kawałków ryby Miruny
1 słoiczek sosu Bolońskiego
sól,pieprz,2 listki laurowe,majeranek,4 ziela ang.
mąka do panierki i olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę płuczemy, odciskamy delikatnie z wody i układamy na talerzu. Kawałki ryby solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzanej z olejem patelni układamy kawałki ryby obtaczanej w mące i smażymy na rumiany kolor. Kroimy cebulę w piórka, solimy, po usmażeniu ryby smażymy cebulę (obtaczaną w pozostałej mące) na tym samym oleju co pozostał na patelni po smażeniu ryb. Gdy cebula jest zeszklona dodajemy sos boloński, 2 listki laurowe i 4 zgniecione ziela angielskie, musimy ten sosik zagotować dolać troszkę przegotowanej wody (pół szklanki), i pogotować około 5 minut. Po ostygnięciu rybę układamy do wcześniej przygotowanego pojemnika i układamy, warstwa sosu, warstwa ryby. Wkładamy przykryty pojemnik z rybą w sosie do lodówki na kilka godzin by ryba przeszła przyprawami i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz