niedziela, 21 kwietnia 2024

Biała kaszanka bardzo ostra.

 

Zbliża się weekend majowy,  sezon grillowy. Postanowiłem zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Także pierwsze przygotowania do majówki nastąpiły.

Składniki:

mięsa z 4 wędzonych ogonów

mięsa z kości od schabu

skórki od boczku

7 szklanek kaszy gryczanej

3 szklanki kaszy pęczak

200 ml sosu z ostrych papryczek chili

2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)

20 szklanek wody (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )

jelita wieprzowe fi 28-32

Przyprawy:

Każdy musi sobie sam określić ile i jakie przyprawy użyje. Ja podałem przyprawy jakich ja użyłem. Po prostu ustalamy sami sobie smak farszu.

sól do smaku

pieprz do smaku

granulowany czosnek

majeranek

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego.

Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

1 - Wymyte mięsa gotujemy w 20 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i mielimy przez sitko 12 mm.

2 - Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), sos z ostrych papryczek, zmielone mięsa oraz pozostałe przyprawy.

3 - Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.

4 - Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.

5 - Studzimy kasze i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

6 - Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

7 - Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz