Zbliża się weekend majowy, sezon grillowy. Postanowiłem zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Także pierwsze przygotowania do majówki nastąpiły.
Składniki:
mięsa z 4 wędzonych ogonów
mięsa z kości od schabu
skórki od boczku
7 szklanek kaszy gryczanej
3 szklanki kaszy pęczak
200 ml sosu z ostrych papryczek chili
2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
20 szklanek wody (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
jelita wieprzowe fi 28-32
Przyprawy:
Każdy musi sobie sam określić ile i jakie przyprawy użyje. Ja podałem przyprawy jakich ja użyłem. Po prostu ustalamy sami sobie smak farszu.
sól do smaku
pieprz do smaku
granulowany czosnek
majeranek
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie:
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.
1 - Wymyte mięsa gotujemy w 20 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i mielimy przez sitko 12 mm.
2 - Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), sos z ostrych papryczek, zmielone mięsa oraz pozostałe przyprawy.
3 - Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.
4 - Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.
5 - Studzimy kasze i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.
6 - Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.
7 - Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz