sobota, 20 kwietnia 2024

Kotlety mielone, ziemniaki i marynowany ogórek.

 

Usmażone kotlety ze zmielonego schabu wieprzowego podane z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i marynowanymi ogórkami.

Składniki:

mięso mielone 80 dag

młode ziemniaki 10 szt.

sól do smaku

czosnek 3 ząbki

cebula połowa

pieprz do smaku

majeranek 1 łyżeczka

jajko kurze 2 szt.

bułka tarta 3/4 szklanki

tłuszcz do smażenia

koper do posypania

marynowane ogórki (korniszony)

Wykonanie:

Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z farszu mięsnego formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do ich ładnego zarumienienia i miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i marynowanymi ogóreczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz