Usmażone kotlety ze zmielonego schabu wieprzowego podane z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i marynowanymi ogórkami.
Składniki:
mięso mielone 80 dag
młode ziemniaki 10 szt.
sól do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżeczka
jajko kurze 2 szt.
bułka tarta 3/4 szklanki
tłuszcz do smażenia
koper do posypania
marynowane ogórki (korniszony)
Wykonanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z farszu mięsnego formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do ich ładnego zarumienienia i miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i marynowanymi ogóreczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz