sobota, 20 kwietnia 2024

Gulasz wieprzowy.

 

Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i marynowanymi ogórkami. 

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg

cebula 1 szt.

tłuszcz do smażenia

papryka czerwona słodka 1 szt.

suszona włoszczyzna 4 łyżki

bulion 0,5 litra

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

ziele angielskie 5-6 ziaren

liść laurowy 3 szt.

papryka mielona słodka 2 łyżki

sos sojowy ciemny 1 łyżka

mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz mielone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i zagęszczamy mąką gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub inną którą lubimy oraz z marynowanymi ogóreczkami.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz