Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i marynowanymi ogórkami.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 1 szt.
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona słodka 1 szt.
suszona włoszczyzna 4 łyżki
bulion 0,5 litra
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ziele angielskie 5-6 ziaren
liść laurowy 3 szt.
papryka mielona słodka 2 łyżki
sos sojowy ciemny 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz mielone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i zagęszczamy mąką gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub inną którą lubimy oraz z marynowanymi ogóreczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz