Pyszny rozgrzewający rosół podany z makaronem nitki.
Składniki:
korpus z kaczki
szyja z kaczki
skrzydełka z kaczki
marchewka 3 szt.
warzywa suszone 2 łyżki
sól pieprz do smaku
mrożony lubczyk
por
listki laurowe 3-4 szt.
ziele angielskie 6 szt.
seler naciowy
2 ząbki czosnku
makaron nitki
Wykonanie:
Korpus szyję i skrzydełka z kaczki czyścimy i myjemy. Do gotującej się wody (1,5 litra) wkładamy korpus, szyjkę i skrzydełka. Podczas gotowania pozbywamy się szumowiny, dodajemy 3-4 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pokrojony drobno lubczyk, por, marchew, por i seler. Gdy mięso odchodzi od kości, wyjmujemy je i obieramy od kości. W między czasie gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Rosół doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i nakładamy do talerzy, posypujemy drobnym mięsem z kaczki i wlewamy rosół z kawałkiem marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz