czwartek, 4 kwietnia 2024

Rosół z kaczki z makaronem nitki.

 

Pyszny rozgrzewający rosół podany z makaronem nitki.

Składniki:

korpus z kaczki

szyja z kaczki

skrzydełka z kaczki

marchewka 3 szt.

warzywa suszone 2 łyżki

sól pieprz do smaku

mrożony lubczyk

por

listki laurowe 3-4 szt.

ziele angielskie 6 szt.

seler naciowy

2 ząbki czosnku

makaron nitki

Wykonanie:

Korpus szyję i skrzydełka z kaczki czyścimy i myjemy. Do gotującej się wody (1,5 litra) wkładamy korpus, szyjkę i skrzydełka. Podczas gotowania pozbywamy się szumowiny, dodajemy 3-4 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pokrojony drobno lubczyk, por, marchew, por i seler. Gdy mięso odchodzi od kości, wyjmujemy je i obieramy od kości. W między czasie gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Rosół doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i nakładamy do talerzy, posypujemy drobnym mięsem z kaczki i wlewamy rosół z kawałkiem marchewki. 





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz