niedziela, 7 kwietnia 2024

Kotlet z fileta drobiowego, ziemniaki i sałatka.

Panierowany, usmażony filet z kurczaka podany z ziemniakami i sałatką z warzyw.

Składniki:

filet z kurczaka 3 połówki

ziemniaki 10 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

sałatka z warzyw (swojskie przetwory)

mąka do panierowania

bułka tarta do panierowania

kurze jajka 4 szt.

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Filety rozkrajamy wzdłuż na połowy, tłuczemy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą i ziołowym pieprzem. Doprawione filety wkładamy do lodówki na około jednej godziny. Po tym czasie każdy kawałek panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rumiany kolor z obu stron do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z warzyw.











Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz