Panierowany, usmażony filet z kurczaka podany z ziemniakami i sałatką z warzyw.
Składniki:
filet z kurczaka 3 połówki
ziemniaki 10 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
sałatka z warzyw (swojskie przetwory)
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
kurze jajka 4 szt.
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Filety rozkrajamy wzdłuż na połowy, tłuczemy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą i ziołowym pieprzem. Doprawione filety wkładamy do lodówki na około jednej godziny. Po tym czasie każdy kawałek panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rumiany kolor z obu stron do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z warzyw.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz