poniedziałek, 20 maja 2024

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

 

Bardzo smaczny kapuśniak z domowego kiszenia kapusty. Kapuśniak ugotowany na wywarze z kości z wieprzowej tylnej golonki, kości z udźca z indyka, wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej.

Składniki:

kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 1 kg

boczek wędzony ze skórą

kiełbasa śląska 6 szt.

kość z golonki

kość z udźca indyka

cebula połowa

ziemniaki 4 szt.

kasza pęczak 4 łyżki

wywar z kości 4 litry

suszona włoszczyzna 4 łyżki

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

papryka mielona słodka 1 łyżka

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 6 szt.

Wykonanie:

Z kości z golonki, udźca indyka i skóry z boczku gotujemy wywar (60 minut). Ugotowany wywar przelewamy do garnka w którym będziemy gotować kapuśniak. Do wywaru dodajemy obrane mięso z kości, pokrojoną skórkę z boczku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową. Zagotowujemy, a w między czasie podsmażamy na patelni pokrojony boczek, 3 śląskie kiełbaski i cebulę w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również kaszę pęczak oraz zawartość z patelni. Całość gotujemy 30 minut i dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę. Gotujemy 60 minut, kapusta powinna być już miękka. Dodajemy suszoną paprykę, majeranek i pokrojone na połówki trzy kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Gotowy kapuśniak podajemy z pieczywem, najlepiej domowego wypieku.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz