Bardzo smaczny kapuśniak z domowego kiszenia kapusty. Kapuśniak ugotowany na wywarze z kości z wieprzowej tylnej golonki, kości z udźca z indyka, wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej.
Składniki:
kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 1 kg
boczek wędzony ze skórą
kiełbasa śląska 6 szt.
kość z golonki
kość z udźca indyka
cebula połowa
ziemniaki 4 szt.
kasza pęczak 4 łyżki
wywar z kości 4 litry
suszona włoszczyzna 4 łyżki
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
papryka mielona słodka 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
Wykonanie:
Z kości z golonki, udźca indyka i skóry z boczku gotujemy wywar (60 minut). Ugotowany wywar przelewamy do garnka w którym będziemy gotować kapuśniak. Do wywaru dodajemy obrane mięso z kości, pokrojoną skórkę z boczku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową. Zagotowujemy, a w między czasie podsmażamy na patelni pokrojony boczek, 3 śląskie kiełbaski i cebulę w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również kaszę pęczak oraz zawartość z patelni. Całość gotujemy 30 minut i dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę. Gotujemy 60 minut, kapusta powinna być już miękka. Dodajemy suszoną paprykę, majeranek i pokrojone na połówki trzy kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Gotowy kapuśniak podajemy z pieczywem, najlepiej domowego wypieku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz