niedziela, 19 maja 2024

Ćwiartki z kurczaka, ziemniaki i sałatka z kapusty, ogórka, cebuli i papryki.

 

Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.

Składniki na 2 porcje:

2 ćwiartki z kurczaka

6 średnich ziemniaków

olej z czosnkiem i bazylią

cebula

sól

pieprz

majeranek

tłuszcz do smażenia

sałatka kapusty, ogórka, papryk, marchwi i cebuli (swojskie przetwory)

Wykonanie:

Wymyte i wyczyszczone ćwiartki z kurczaka wkładamy do miseczki w której zamarynujemy. Cebulę obraną, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki, wkładamy do miski z ćwiartkami. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy wszystko dolewając po trochu olej czosnkowy z bazylią. Dobrze natarte ćwiartki przyprawami i oliwą zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie gotujemy ziemniaki i smażymy na patelni nasze ćwiartki kurczaka z pokrojoną w pół plastry cebulą. Usmażone ćwiartki kurczaka podajemy z ziemniakami okraszone cebulką oraz z sałatką z warzyw.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz