sobota, 11 maja 2024

Kotlet schabowy, młode ziemniaki i buraczki.

 

Smażone kotlety schabowe, panierowane w mące, bułce tartej i jajku, podane z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i buraczkami.

Składniki:

plastry schabu 2 szt.

pieprz ziołowy do smaku

jajko kurze 2 szt.

mąka do panierowania

bułka tarta do panierowania

ziemniaki 10 szt. (małe)

koper do posypania

sól do smaku

buraki 2 małe

cebula połowa małej

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Tak przygotowane plastry schabu zawijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. W między czasie gotujemy buraki. Po tym czasie panierujemy każdy plaster schabu w jajku, mące w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, oraz do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane buraczki obieramy, trzemy na tarce i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i buraczkami.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz