Smażone kotlety schabowe, panierowane w mące, bułce tartej i jajku, podane z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i buraczkami.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
pieprz ziołowy do smaku
jajko kurze 2 szt.
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
ziemniaki 10 szt. (małe)
koper do posypania
sól do smaku
buraki 2 małe
cebula połowa małej
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Tak przygotowane plastry schabu zawijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. W między czasie gotujemy buraki. Po tym czasie panierujemy każdy plaster schabu w jajku, mące w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, oraz do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane buraczki obieramy, trzemy na tarce i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz