niedziela, 30 czerwca 2024

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem pestkami dyni i żurawiną - na zakwasie.

 

Do wypieku chleba używam tylko ziaren słonecznika i dyni oraz suszonej żurawiny.

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

120 ml wody

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.

W dniu pieczenia:

Ciasto:

cały zaczyn

400 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

50 g płatków owsianych

320 ml wody

1 łyżka miodu

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki pestek słonecznika

2 garście suszonej żurawiny

Do posypania: 

garść pestek słonecznika i dyni

Do posmarowania formy: 

margaryna Kasia, otręby żytnie lub mąka żytnia 720 do wysypania formy

 Wykonanie:

Mieszamy mąki z solą, wsypać pestki słonecznika i suszoną żurawinę i płatki żytnie, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (ja dodatkowo owinąłem foremki z ciastem folią). Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra + dół). Ciasto w foremkach delikatnie spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja wstawiam do piekarnika miseczkę z wodą. Piec 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza i stopniowo zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia, lekko spryskać wodą skórkę chleba.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz