Do wypieku chleba używam tylko ziaren słonecznika i dyni oraz suszonej żurawiny.
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.
W dniu pieczenia:
Ciasto:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
50 g płatków owsianych
320 ml wody
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 garście suszonej żurawiny
Do posypania:
garść pestek słonecznika i dyni
Do posmarowania formy:
margaryna Kasia, otręby żytnie lub mąka żytnia 720 do wysypania formy
Wykonanie:
Mieszamy mąki z solą, wsypać pestki słonecznika i suszoną żurawinę i płatki żytnie, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (ja dodatkowo owinąłem foremki z ciastem folią). Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra + dół). Ciasto w foremkach delikatnie spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja wstawiam do piekarnika miseczkę z wodą. Piec 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza i stopniowo zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia, lekko spryskać wodą skórkę chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz