Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 20 dużych pyz.
Składniki:
ziemniaki 6 kg (gotowej masy ziemniaczanej 3 kg)
mięso wieprzowe 0,9 kg
skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
słonina wieprzowa lub boczek 15 dag
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
Wykonanie:
Okrasa:
Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.
Kartacze:
3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 3 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki i pulpę razem mieszamy, solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej w razie potrzeby. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki o wadze 45 g każda (20 szt.), które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki o wadze 150 g każda, 20 szt. Każdą kulę spłaszczamy na placek i kładziemy na środek kulkę z mięsa, formujemy pyzę. W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo pyzy. Gotujemy około 15 minut od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Ugotowane pyzy wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe pyzy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz