Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i posypane koperkiem.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki wody ciepłej
sól
Farsz:
0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe
1 średnia cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
Mięsa mielimy razem z cebulą przez standardowe sitko 3 mm., następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Ciasto:
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy i zalewając brzegi formujemy maleńkie pierożki. Ja mięska przykrywałem ciastem i zlepiałem ruską maszynką. Gotujemy je przez 10 minut wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy ze śmietana i posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz