poniedziałek, 10 czerwca 2024

Pierogi - pielmieni.

 

Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i posypane koperkiem.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 jajka

ok. 1/2 szklanki wody ciepłej

sól

Farsz:

0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe

1 średnia cebula

1 jajko

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:

Mięsa mielimy razem z cebulą przez standardowe sitko 3 mm., następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

Ciasto:

Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy i zalewając brzegi formujemy maleńkie pierożki. Ja mięska przykrywałem ciastem i zlepiałem ruską maszynką. Gotujemy je przez 10 minut wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy ze śmietana i posiekanym koperkiem.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz