wtorek, 23 lipca 2024

Smażona ryba morska, ziemniaki i surówka.

Panierowana, smażona ryba morska, podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

6 kostek Miruny

ziemniaki 8-9 szt.

2 jajka - do panierowania

bułka tarta - do panierowania

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Surówka:

mała kapusta pekińska

3 młode marchewki

połowa średniej cebuli

2 płaskie łyżki majonezu

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy. Rozmrożone kostki z Miruny doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kawałki ryby podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.







                                                                       Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz