piątek, 5 lipca 2024

Placki z młodych ziemniaków.

 

Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami. 

Składniki:

młode ziemniaki 4 kg

cebula 1 szt

jajka 3 szt.

mąka pół szklanki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy, jednego ziemniaka przez duże oczka a drugiego przez drobniejsze oczka i tak do starcia wszystkich ziemniaków, pulpę lekko odciskamy z wody. Cebulę także ścieramy na tarce, dodajemy do startych ziemniaków jajka, mąkę, sól i pieprz ziołowy, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy z ciasta placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki podajemy prosto z patelni lub z czym kto lubi, gęstą śmietaną czy sosem.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz