Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Składniki:
młode ziemniaki 4 kg
cebula 1 szt
jajka 3 szt.
mąka pół szklanki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy, jednego ziemniaka przez duże oczka a drugiego przez drobniejsze oczka i tak do starcia wszystkich ziemniaków, pulpę lekko odciskamy z wody. Cebulę także ścieramy na tarce, dodajemy do startych ziemniaków jajka, mąkę, sól i pieprz ziołowy, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy z ciasta placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki podajemy prosto z patelni lub z czym kto lubi, gęstą śmietaną czy sosem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz