czwartek, 4 lipca 2024

Żeberka wieprzowe z sosem, ziemniakami i z marynowanymi ogórkami.

 

Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórkami.

Składniki:

żeberka 90 dag

ziemniaki 10 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 10 szt.

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

marynowane ogórki

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

śmietana 30% 2 łyżki do zabielenia sosu

sól

ziołowy pieprz

Wykonanie:

Osuszone żeberka nacieramy solą i ziołowym pieprzem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Podsmażone żeberka wkładamy do gotującego się bulionu i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa. Bulion doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną robiąc sos. Gotowe żeberka podajemy z ugotowanymi ziemniakami i marynowanymi ogórkami.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz