Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórkami.
Składniki:
żeberka 90 dag
ziemniaki 10 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 10 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
marynowane ogórki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% 2 łyżki do zabielenia sosu
sól
ziołowy pieprz
Wykonanie:
Osuszone żeberka nacieramy solą i ziołowym pieprzem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Podsmażone żeberka wkładamy do gotującego się bulionu i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa. Bulion doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną robiąc sos. Gotowe żeberka podajemy z ugotowanymi ziemniakami i marynowanymi ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz