Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku, kiełbasy, cebuli, pokrojone w kostkę. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.
Składniki:
ziemniaki 2 kg
kurze jajka 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
kasza manna 1-2 łyżki
cebula 1 szt.
kiełbasa podwawelska 25 dag
sól do smaku (użyto 1 łyżki)
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)
forma do pieczenia - duża keksowa
papier do pieczenia
Wykonanie:
Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, kaszę manną, 3 kurze jajka, podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczony pyrczok podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.
Smacznego !!!
Pychotka, tylko ja nie dodaję kaszy mannej i kiełbasy - słoninka stopiona ze skwareczkami wystarczy zapach i smak, ewentualnie boczek.
OdpowiedzUsuń