niedziela, 28 lipca 2024

Pyrczok.

 

Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku, kiełbasy, cebuli, pokrojone w kostkę. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich. 

Składniki:

ziemniaki 2 kg

kurze jajka 3 szt.

mąka pszenna 3 łyżki

kasza manna 1-2 łyżki

cebula 1 szt.

kiełbasa podwawelska 25 dag

sól do smaku (użyto 1 łyżki)

majeranek 1 łyżka

pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)

forma do pieczenia - duża keksowa

papier do pieczenia

Wykonanie:

Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, kaszę manną, 3 kurze jajka, podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczony pyrczok podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.










                                                                  Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Pychotka, tylko ja nie dodaję kaszy mannej i kiełbasy - słoninka stopiona ze skwareczkami wystarczy zapach i smak, ewentualnie boczek.

    OdpowiedzUsuń