Bigos ugotowany z białej kapusty na wieprzowym mostku i konserwie mielonce domowej roboty. Część bigosu możemy za pasteryzować do słoików i przechowywać w lodówce nawet 6 miesięcy. Bigos jest bardzo smaczny.
Składniki:
biała kapusta 2 główki
mostek wieprzowy 1 kg
mielonka ze słoika 1 słoiczek 330 ml
młoda marchew 4 szt.
pasta rosołowa 2 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki
koper 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
czerwona papryka 1 szt.
suszone warzywa 2 łyżki
liść laurowy 2-3 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
sól do smaku
ziołowy pieprz do smaku
mielona papryka 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyty mostek zalewamy w garnczku wodą tak żeby był całkowicie przykryty wodą i gotujemy 80-90 minut do miękkości mięsa. W między czasie szatkujemy kapustę, marchew obieramy i kroimy w talarki, paprykę w kostkę, mielonkę w kostkę a koper i natkę pietruszki kroimy drobno. Gdy mięso gotowane będzie miękkie wyjmujemy z garnka i oddzielamy je od kości oraz kroimy w kostkę. Wywar przelewamy do większego garnka i dodajemy do niego kapustę z marchwią, paprykę, suszone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i pokrojone mięsa w kostkę. Gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Podczas końcowego gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper. Po kilkuminutowym gotowaniu dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy z przecierem dokładnie mieszając bigos w garnku. Ugotowany bigos podajemy z młodymi ziemniaczkami. Część bigosu możemy za pasteryzować w słoiki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz