poniedziałek, 16 września 2024

Kaszanka biała na ostro.

Dzisiaj zrobiłem, kolejną białą kaszankę do której użyłem kasz: gryczanej i jęczmiennej pęczak oraz takich dodatków mięsnych jak serca wieprzowe, ścinki schabu i smażoną wątrobę. Kaszanka wyszła bardzo smaczna :) Możemy spożywać ją na zimno a także smażoną na patelni lub na grillu. Do poniższego przepisu wykorzystany został wywar z gotowanych mięs i serc wieprzowych do salcesonu, galarety i kaszanki białej. Wykorzystuję wywar do parzenia kasz oraz do galarety żeby nie marnować go.

Surowiec:

kasza gryczana - 5 szklanek 

kasza pęczak 1 szklanka

2 serca wieprzowe 60 dag

ścinki ze schabu 30 dkg

wątroba wieprzowa 25 dag

wywar z gotowania mięs - 12 szklanek (2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy)

100 ml sosu z ostrych papryczek chili

sos sojowy ciemny 3 łyżki

Przyprawy:

Wszystkie przyprawy mieszamy.

sól 1 łyżka

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny pół łyżeczki

mielony liść laurowy 1/3 łyżeczki

mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki

czosnek granulowany 1 łyżeczka

majeranek 3-4 łyżki

mielona papryka czerwona słodka 1 łyżka

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki, golonkę i ścinki ze schabu gotujemy do miękkości. Studzimy i oddzielamy mięso od kości. Wyczyszczoną z żył wątrobę smażymy i usmażoną kroimy w drobną kostkę, ugotowane serca także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone serca, ścinki ze schabu, wątrobę, sos sojowy, suche przyprawy i ostry sos z papryki dodajemy do wywaru. Wywar zagotowujemy i do gotującego się wywaru dodajemy wymieszane, wymoczone kasze. Parzymy kasze ciągle mieszając, do momentu kiedy kasza zacznie pęcznieć a wywar gęstnieć i wtedy kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30-40 minut aż kasza dojdzie do stanu gęstego. Ostudzoną kaszankę nadziewamy w jelita wieprzowe cienkie 28/30. Parzymy 35 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.








                                                                   Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz