Dzisiaj zrobiłem, kolejną białą kaszankę do której użyłem kasz: gryczanej i jęczmiennej pęczak oraz takich dodatków mięsnych jak serca wieprzowe, ścinki schabu i smażoną wątrobę. Kaszanka wyszła bardzo smaczna :) Możemy spożywać ją na zimno a także smażoną na patelni lub na grillu. Do poniższego przepisu wykorzystany został wywar z gotowanych mięs i serc wieprzowych do salcesonu, galarety i kaszanki białej. Wykorzystuję wywar do parzenia kasz oraz do galarety żeby nie marnować go.
Surowiec:
kasza gryczana - 5 szklanek
kasza pęczak 1 szklanka
2 serca wieprzowe 60 dag
ścinki ze schabu 30 dkg
wątroba wieprzowa 25 dag
wywar z gotowania mięs - 12 szklanek (2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy)
100 ml sosu z ostrych papryczek chili
sos sojowy ciemny 3 łyżki
Przyprawy:
Wszystkie przyprawy mieszamy.
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
mielony liść laurowy 1/3 łyżeczki
mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki
czosnek granulowany 1 łyżeczka
majeranek 3-4 łyżki
mielona papryka czerwona słodka 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone nóżki, golonkę i ścinki ze schabu gotujemy do miękkości. Studzimy i oddzielamy mięso od kości. Wyczyszczoną z żył wątrobę smażymy i usmażoną kroimy w drobną kostkę, ugotowane serca także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone serca, ścinki ze schabu, wątrobę, sos sojowy, suche przyprawy i ostry sos z papryki dodajemy do wywaru. Wywar zagotowujemy i do gotującego się wywaru dodajemy wymieszane, wymoczone kasze. Parzymy kasze ciągle mieszając, do momentu kiedy kasza zacznie pęcznieć a wywar gęstnieć i wtedy kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30-40 minut aż kasza dojdzie do stanu gęstego. Ostudzoną kaszankę nadziewamy w jelita wieprzowe cienkie 28/30. Parzymy 35 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz