wtorek, 17 września 2024

Gulasz wieprzowy, ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty.

 

Gulasz wieprzowy ugotowany z mięsa wieprzowego z warzywami, podany z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty. Przepis na sałatkę jest na moim blogu.

Składniki:

mięso wieprzowe 80 dag

cebula 1 szt.

czerwona papryka 1 szt.

suszona włoszczyzna 4 łyżki

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

sałatka z czerwonej kapusty  PRZEPIS >>>

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

gałka muszkatołowa pół łyżeczki

sos sojowy ciemny 2 łyżki

liście laurowe 2 szt.

ziele angielskie 8 ziaren

majeranek 1 łyżka

papryka czerwona mielona 1 łyżka

Wykonanie:

Wymyte i osuszone mięso kroimy w kostkę 3x3 cm. Do mięsa dodajemy sól i ziołowy pieprz, dokładnie mieszamy i smażymy na gorącym tłuszczu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry i paprykę w większą kostkę, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy cebule z papryką, mieszamy i dusimy pod przykryciem do zmiękczenia cebuli i papryki. Podczas gdy duszą się składniki na patelni przygotowujemy półtora litra bulionu z suszonych warzyw, liści laurowych i ziela angielskiego. Uduszone warzywa z mięsem przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy całość do czasu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy, mieloną paprykę, gałkę muszkatołową i majeranek. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy mąką pszenną i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.






                                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz