Gulasz wieprzowy ugotowany z mięsa wieprzowego z warzywami, podany z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty. Przepis na sałatkę jest na moim blogu.
Składniki:
mięso wieprzowe 80 dag
cebula 1 szt.
czerwona papryka 1 szt.
suszona włoszczyzna 4 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
sałatka z czerwonej kapusty PRZEPIS >>>
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
sos sojowy ciemny 2 łyżki
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
majeranek 1 łyżka
papryka czerwona mielona 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyte i osuszone mięso kroimy w kostkę 3x3 cm. Do mięsa dodajemy sól i ziołowy pieprz, dokładnie mieszamy i smażymy na gorącym tłuszczu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry i paprykę w większą kostkę, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy cebule z papryką, mieszamy i dusimy pod przykryciem do zmiękczenia cebuli i papryki. Podczas gdy duszą się składniki na patelni przygotowujemy półtora litra bulionu z suszonych warzyw, liści laurowych i ziela angielskiego. Uduszone warzywa z mięsem przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy całość do czasu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy, mieloną paprykę, gałkę muszkatołową i majeranek. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy mąką pszenną i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz