Miruna zrobiona w sosie pomidorowym z warzywami.
Składniki:
miruna 6 filetów
marchew 3 szt.
pietruszka korzeń 2 szt.
por 10 cm
seler 1 mały
cebula 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
koncentrat pomidorowy 200 g
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
ostry sos z papryki habanero 1 łyżka
suszona natka pietruszki 2 łyżki
sos sojowy do smaku
mąka pszenna
Wykonanie:
Rybę odmrażamy na sicie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę, cebule kroimy w ćwierć plastry. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i przecier pomidorowy, zagotowujemy. Dodajemy do garnka zawartość patelni i dokładnie mieszamy. Możemy sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić. We wcześniej przygotowanym pojemniku układamy warstwę sosu, warstwę ryby i tak do wyczerpania się. Ostatnią warstwą powinna być warstwa z sosem. Ostudzoną rybę w sosie przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz