wtorek, 29 października 2024

Mięso z żeberek z kaszą gryczaną, sosem i sałatką z czerwonej kapusty.

 

Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczaną oraz z sałatką z czerwonej kapusty.

Składniki:

wieprzowe żeberka (mostek wieprzowy) 1 kg

cebula 1 szt.

czerwona kapusta połowa

kasza gryczana

liście laurowe 2 szt.

ziele angielskie 6 szt.

sól do smaku

pieprz do smaku

ciemny sos sojowy 4 łyżki

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

olej do duszenia kapusty

Wykonanie:

Wymyte żeberka gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kawałki. Na wywarze z gotowania gotujemy sos. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie ciemny sos sojowy i mięso pokrojone w kawałki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujący się sos zagęszczamy mąką. W między czasie parzymy kaszę i robimy sałatkę z czerwonej kapusty, kapustę szatkujemy dodajemy pokrojoną cebule i z odrobiną wody dusimy w garnczku do miękkości kapusty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos podajemy z kaszą i sałatką z czerwonej kapusty.




                                             Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz