Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczaną oraz z sałatką z czerwonej kapusty.
Składniki:
wieprzowe żeberka (mostek wieprzowy) 1 kg
cebula 1 szt.
czerwona kapusta połowa
kasza gryczana
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
ciemny sos sojowy 4 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
olej do duszenia kapusty
Wykonanie:
Wymyte żeberka gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kawałki. Na wywarze z gotowania gotujemy sos. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie ciemny sos sojowy i mięso pokrojone w kawałki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujący się sos zagęszczamy mąką. W między czasie parzymy kaszę i robimy sałatkę z czerwonej kapusty, kapustę szatkujemy dodajemy pokrojoną cebule i z odrobiną wody dusimy w garnczku do miękkości kapusty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos podajemy z kaszą i sałatką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz