Kiełbasa szynkowa zrobiona jest z chudego mięsa z szynki wieprzowej i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.
Surowiec:
szynka wieprzowa (chude mięso) 1 kg
mięso z golonki 40 dag
osłonka białkowa fi 65 mm
Przyprawy:
peklosól 20 g kg
biały pieprz 3 g/kg
gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
kolendra 1 g/kg
cukier 2 g/kg
wywar z gotowania mostku lub zimna woda 10% masy farszu
Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy w kostkę taką 3x3 cm, dodajemy peklosól. Całość dokładnie mieszamy aż cała peklosól się wchłonie. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Mięso z golonki też tak samo robimy. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania mięso z szynki układamy na rozłożonej folii spożywczej, przykrywamy folią i tłuczemy lekko z obu stron tłuczkiem do mięsa żeby mięso puściło sok. Mięso z golonki przepuszczamy dwa razy przez sitko makowe. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy wszystkie przyprawy i wywar lub wodę i rozdrabniamy blenderem na papkę. Mięso z szynki umieszczamy w misce i dodajemy mięso z golonki, dobrze wyrabiamy żeby połączyć rozdrobnione mięso z golonki z mięsem z szynki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy osłonki wcześniej moczone w ciepłej wodzie. Zawiązujemy z obu stron i wieszamy na kiju do osadzenia na kilka godzin. Po tym czasie parzymy w wodzie o temperaturze 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batona temperatury 68-69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu chłodzimy w zimnej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz