niedziela, 20 października 2024

Nalewka na pestkach z pigwowca japońskiego.

 

Bardzo smaczna o smaku migdałowym, nalewka na pestkach pigwowca japońskiego o smaku migdałowym. Nalewka idealnie może zastąpić Amaretto do deseru Tiramisu.

Składniki:

pestki z pigwowca 25 dag

alkohol 48% 1 litr

miód 125 ml

sok z cytryny

Wykonanie:

Osuszone pestki z pigwowca umieszczamy w słoju i zalewamy roztworem miodu, soku z cytryny i alkoholu. Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie do maceracji, co jakiś czas musimy pomieszać słojem. Po okresie maceracji filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce do dojrzewania na minimum 6 miesięcy.







                                                                 Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz