poniedziałek, 4 listopada 2024

Gruba kiełbasa kanapkowa z piekarnika.

 

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa z szynki, takie z tłuszczem. do farszu dodany jest niedźwiedzi czosnek. Farsz taki podobny do farszu z kiełbasy drwala. Kiełbasa jest super smaczna i prosta w wykonaniu.

Surowiec:

mięso z szynki, nie chude 2 kg

osłonka białkowa fi 45 mm

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

czosnek niedźwiedzi ile kto lubi ja dałem 2 łyżki stołowe

pieprz czarny 3 g/kg

czosnek granulowany 2 g/kg

zimna woda lub wywar z gotowanego mięsa 10% ( w razie potrzeby)

Wykonanie:

Mięso kroimy w kawałki 4x4 cm, dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy do momentu wchłonięcia peklosoli w mięso. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do peklowania się na 48 godzin. Po procesie peklowania mielimy połowę przez szarpak a drugą połowę przez sitko 12 mm. Przyprawy i czosnek niedźwiedzi dodajemy do wywaru lub wody i dodajemy do zmielonego mięsa. Dobrze wyrabiamy, można przepuścić przez nadziewarkę kilka razy, lub maszynkę bez noża. Wyrobionym farszem nadziewamy osłonkę, zawiązujemy i wieszamy do osadzenia na kilka godzin. Osadzony baton umieszczamy do nagrzanego do 100 stopni Celsjusza piekarnika z termo obiegiem na poziomie drugim od dołu i pieczemy grzałka góra - dół, do uzyskania 68 stopni Celsjusza wewnątrz batonu z minimalnie otwartą klapą piekarnika (tak tylko żeby uchodziło powietrze). Pieczoną kiełbasę wieszamy do ostudzenia, możemy lekko podsuszyć. Kiełbasa jest bardzo smaczna.






                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz