Pieczeń rzymska podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
4 ząbki czosnku
soli warzonej 18g/kg
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
1 łyżeczka pieprzu drobno mielonego
Odrobina ostrej papryki ( jak kto lubi)
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Łopatkę kroimy w kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz grubo mielony, pieprz drobno mielony, odrobinę papryki ostrej, 2 łyżki tartej bułki i dokładnie wszystko wyrabiamy. Wyrobione mięso wkładamy do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie wyrabiamy mięso i przekładamy do foremki dobrze ugniatając żeby mięso ładnie wypełniło formę. Napełnioną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 150 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza, bez termo obiegu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika, odlewamy sosik i wyjmujemy na blachę, posypujemy majerankiem i słodką papryką. Pieczemy ponownie tym razem z termo obiegiem 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu możemy podawać ją na gorąco lub na zimno.
Surówka:
kapusta pekińska 1 szt.
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majonez 2 łyżki
Wykonanie surówki:
Kapustę kroimy w szersze kawałki, marchew ścieramy na wiórki a cebulę kroimy w kostkę. Całość umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy dwie łyżki majonezu i ponownie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz