sobota, 23 listopada 2024

Pieczeń rzymska, kasza i surówka.

 

Pieczeń rzymska podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej

1 cebula 

4 ząbki czosnku

soli warzonej 18g/kg

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego

1 łyżeczka pieprzu drobno mielonego

Odrobina ostrej papryki ( jak kto lubi)

2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Łopatkę kroimy w kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz grubo mielony, pieprz drobno mielony, odrobinę papryki ostrej, 2 łyżki tartej bułki i dokładnie wszystko wyrabiamy. Wyrobione mięso wkładamy do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie wyrabiamy mięso i przekładamy do foremki dobrze ugniatając żeby mięso ładnie wypełniło formę. Napełnioną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 150 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza, bez termo obiegu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika, odlewamy sosik i wyjmujemy na blachę, posypujemy majerankiem i słodką papryką. Pieczemy ponownie tym razem z termo obiegiem 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu możemy podawać ją na gorąco lub na zimno.

Surówka:

kapusta pekińska 1 szt.

marchew 2 szt.

cebula 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majonez 2 łyżki

Wykonanie surówki:

Kapustę kroimy w szersze kawałki, marchew ścieramy na wiórki a cebulę kroimy w kostkę. Całość umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy dwie łyżki majonezu i ponownie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki.



                                            Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz